Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Gemeente Wormerland helpt inwoners op weg met verduurzamen woning

Op deze pagina vindt u informatieve filmpjes en links naar websites van partners waarmee de gemeente samenwerkt. 

Filmpje over isoleren en verduurzamen

 • Op het gemeentehuis ligt witte dakbedekking met zonnepanelen. Voor verwarming van het pand maken we gebruik van een warmtepomp. Er ligt sedum op een aantal plaatsen op het dak. Dat isoleert en houdt water vast en op straat ligt grind om het water beter af te voeren.
 • Woningcorporatie WormerWonen heeft een duurzame flat opgeleverd in het sociale huursegment.
 • En inwoner Herman Meijer vertelt wat hij heeft gedaan om zijn woning te verduurzamen.

Filmpje over duurzaamheidsoplossingen

 • Wat kunt u zelf doen om te verduurzamen? Voor al uw praktische vragen kunt u terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Ook organiseren wij regelmatig collectieve inkoopacties voor woningisolatie en zonnepanelen. De Zaanse Warmtescanners helpen u de warmtelekken aan uw woning in beeld te brengen.
 • De gemeente is ook op zoek naar andere plekken om wind- en zonne-energie op te wekken. Meer informatie hierover staat in de Regionale Energiestrategie.
 • Om de baten van opgewekte energie lokaal te houden kunt u een energie coöperatie oprichten of erbij aansluiten, bijvoorbeeld de Zaanse Energie Koöperatie. Of kijk op HIER.nuThuis, in de buurt en op het werk. HIER helpt u met de energietransitie. 
 • Wilt u verduurzamen, maar heeft u niet de financiële middelen? Kijk dan naar de financierings- en subsidiemogelijkheden, onder het kopje Leningen & subsidies.
 • In 2050 wil Wormerland aardgasvrij zijn. Dat lijkt ver weg, maar we moeten ons er wel op voorbereiden. We moeten dus plannen maken. In de Transitievisie Warmte beschrijft de gemeente welke technische mogelijkheden er zijn en daarbij is ingeschat wat het minste kost.

U kunt individuele oplossingen gebruiken, zoals isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Collectieve oplossingen, zoals bijvoorbeeld een warmtenet kan voordeliger zijn, maar dan moeten er wel voldoende mensen meedoen. De gemeente kan daarbij helpen.

 • Doe inspiratie op bij mensen die hun huis al hebben verduurzaamd. Elk jaar, in het laatste weekend van oktober en het eerste weekend van november, openen huiseigenaren hun deuren voor bezoekers om over hun ervaringen met duurzame aanpassingen te vertellen. Kijk voor meer informatie op de website van de Duurzame Huizenroute.
 • Hevige buien en langdurige neerslag kunnen leiden tot wateroverlast. Als riool en watersysteem het overtollige water niet meer kunnen verwerken, kunt u zelf maatregelen nemen om wateroverlast in uw eigen omgeving te beperken. Denk daarbij aan het plaatsen van regentonnen en het vergroenen van je tuin. Of koppel uw regenpijp af van het riool. Op YouTube staan informatieve filmpjes van Rioned:
  Hoe hou ik het regenwater buiten
  Water op straat na hevige regenbui 
 • Voorkom hittestress tijdens heter wordende zomers en vergroen uw tuin en uw buurt. Tegels eruit, planten en bomen erin.