Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Is mijn tuin klaar voor de toekomst?

Wist u dat het ‘s zomers in betegelde achtertuinen en op het balkon in de schaduw meer dan 5 graden warmer is dan in de weilanden? Slim gebruik van groen en water helpt om uw tuin en huis te verkoelen en om overtollig regenwater na extreme buien af te voeren voordat het een te groot probleem wordt.

Maak uw tuin klaar voor de toekomst met de volgende tips:

Tegel eruit, groen erin

Muren en tegels houden warmte vast. Bovendien leidt bestrating ertoe dat bij zware regenbuien het water niet in de grond kan wegzakken en te snel afstroomt naar het riool. Het riool kan dan het extra water niet aan en zo ontstaan er vele plassen. Haal wat tegels weg voor vaste planten of een moestuin, zodat het water geleidelijk de grond inzakt. Met planten of een schaduwgevend boompje hebt u een koelere omgeving en houd je droge voeten.

Kies in plaats van tegels voor grind, cacaodoppen, houtsnippers of een vlonder

Bij deze ondergrond kan het regenwater ook geleidelijk de grond inzakken.

Vang regenwater op met een regenton of opslagtank

Regenwater opvangen voor hergebruik kan gemakkelijk met een regenton of een opslagtank. Het verzamelde regenwater kunt u vervolgens gebruiken om planten in de tuin water te geven. Met de opvang van regenwater belast u het riool minder en bespaart u ook nog eens drinkwater.

Creëer een geveltuin of groene gevel

Maak uw huis en de straat groener. Verwijder een rijtje stoeptegels, vervang wat grond door aarde en zet er planten in. Begroeiing van de gevel (bijvoorbeeld door klimplanten) houdt het huis in de zomer ook wat koeler omdat de stenen minder warmte kunnen opnemen. Een geveltuin zuivert de lucht en trekt ook weer vlinders en insecten aan. Regenwater van de gevel loopt bovendien makkelijk de grond in.