Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Afscheid Liesbeth Rijken-Kralt van de Adviesraad Sociaal Domein

Gepubliceerd:
groepsfoto met leden van de Adviesraad Sociaal Domein en wethouder Tjeerd Pietersma. Scheidend secretaris Liesbeth Rijken met bloemen in de handen.
‘De ASD staat altijd stil bij het belang van de mensen in onze dorpen’

Secretaris Liesbeth Rijken-Kralt neemt na 8 jaar afscheid van de Adviesraad Sociaal Domein. Toen ze na haar werk in de jeugdzorg met pensioen ging, is ze lid geworden van de ASD. Ze heeft met veel plezier de maximale termijn van 2 x vier jaar volgemaakt; een mooie reden om terug te blikken.

Kun je uitleggen waar de ASD zich sterk voor maakt? 

De Adviesraad komt op voor de inwoners. Mensen verzuipen soms in regeltjes en weten niet altijd waar ze terecht kunnen. Wij kijken op een andere manier naar de beleidsplannen van de gemeente. We vragen bij alle plannen of mensen er op een makkelijke manier gebruik van kunnen maken. Zo is het bij een aanvraag van het Jeugdfonds bijvoorbeeld belangrijk dat mensen aan het loket of de telefoon direct geholpen worden als ze vragen hebben. We willen ervoor zorgen dat mensen er beter van worden, er maatwerk is en dat er laagdrempelige hulp is die dicht bij de mensen staat. Dan komen de mooie plannen ook echt ten goede aan de mensen. We willen samen met de gemeente de best mogelijke weg zoeken. We doen dit wel met een kritische houding. We denken vanuit de mensen zelf. Onze basis is: wat is belangrijk voor de mensen in onze dorpen? 

Wat is een sprekend voorbeeld van wat de ASD heeft bereikt? 

We hebben ons sterk gemaakt voor het Sociaal Team in De Omslag. Door een inloopspreekuur te openen op een plaats waar ook gezellige activiteiten georganiseerd worden, is het makkelijker om een keer binnen te stappen. De ervaring leert dat het toch een moeilijke stap is om naar de balie op het gemeentehuis te gaan. Ik ben er trots op dat we die drempel met het Sociaal Team hebben verlaagd. Ook hebben we het project gezinscoaches gesteund. Het is goed dat er één vaste hulpverlener betrokken is bij een gezin. Die heeft overzicht en neemt goed de tijd om te zien wat er allemaal speelt binnen een familie. 

Wat is er fijn aan de gemeente Wormerland?

Het is fijn dat het kleinschalig is. We hebben in Wormer een goed buurthuis. Het staat bol van de activiteiten: samen breien, uitgebreid lunchen, een zangkoor en nog veel meer. Gewoon in de gezellige gemeenschapsruimte een krant of tijdschrift lezen kan ook. Zelf doe ik mee aan yoga en sportief wandelen. Vrijwilligers en professionals werken goed samen bij SCWO en WelzijnWonenPlus. Als lid van de ASD heb je een signaalfunctie in de wijk. Je bent de ogen en oren van je omgeving. Met ambtenaren die hier al langere tijd werken, hebben we een goede band. We kunnen ook goed samenwerken met de wethouder. 

Wat staat er nog op je wensenlijstje?

Ik zou graag een wijkmanager willen aanstellen. Iemand die vroegtijdig signaleert als er onrust of overlast ontstaat in een buurt, gewoon bij mensen aanbelt om te vragen hoe het gaat en zo nodig kan bemiddelen of, in overleg met bewoners, hulp kan inschakelen. Een spin in het web; een tussenpersoon die korte lijntjes heeft met jeugdwerkers, sociaal team en politie. Iemand die een verbindende functie heeft. Die alle kleine problemen oplost en het grotere geheel ziet. Ook zou ik graag zien dat we een dementievriendelijke gemeente worden. Er zijn al mensen mee bezig. 

Liesbeth, bedankt voor je jarenlange inzet voor Wormerland!