Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

HVC

De verschillende afvalstromen worden opgehaald door HVC. Woningen op de begane grond hebben rolcontainers aan huis voor restafval, GFTe (groente-, fruit-, tuinafval en etensresten) en PBD (plastic, blik en drankkartons). Restafval en PMD wordt 1x per 4 weken opgehaald en GFT 1x per twee weken.

Bewoners van hoogbouw kunnen hun afval kwijt in ondergrondse wijkafvalcontainers. 

Daarnaast zijn er ondergrondse wijkcontainers beschikbaar voor het gescheiden inleveren van textiel, glas en papier & karton.

Grofvuil, snoeiafval en elektronische apparatuur kunnen wekelijks op afspraak worden opgehaald. Voor grofvuil betaalt u € 20 per keer. Snoeiafval en elektronische apparaten worden gratis opgehaald.

Wormerland werkt sinds 2022 met een recycletarief.

Binnen de gemeente Wormerland kun u uw afvalbak voor restafval, gft en plastic pas op de ophaaldag ’s morgens voor 07.30 uur op de aanbiedplaats zetten. Na het legen van de afvalbak moet u deze dezelfde dag weer op eigen terrein plaatsen. De afvalbak hoort bij de woning, daarom mag u deze bij een verhuizing niet meenemen.

Het is niet toegestaan zakken en ander afval naast de afvalbak te zetten. De vuilniswagen is berekend op een aantal afvalbakken en extra zakken kunnen dus niet worden meegenomen. Een volle bak mag maximaal 60 kg wegen. De inhoud niet aanstampen, anders kan deze niet worden geleegd.

Meer informatie over bijvoorbeeld de voorwaarden vindt u op de website van HVC.

Website - HVC

Grof afval kunt u zelf wegbrengen of laten ophalen. Om het op te laten halen kunt u een afspraak inplannen via de website van HVC. Met ingang van 1 februari 2022 kost het ophalen van grof afval € 20,- (inclusief BTW) per afspraak. Dit is omdat het afval dan niet kan worden gescheiden, dus niet kan worden gerecycled.

Let hierop wanneer u het laat ophalen:

 • laminaat/planken bundelen
 • niet langer dan 1,5m
 • geen scherpe voorwerpen
 • glasplaten moeten verpakt zijn
 • niet meer dan 1,5m3
 • zet het ’s morgens voor 7:30 uur aan de rijweg

Website - HVC - afspraak maken ophalen grof afval

Wegbrengen van grof afval en gratis aanhanger lenen

Grof afval is de verzamelnaam van al uw overige afval. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte strijkplank, versleten vloerbedekking, oude smartphone, kapotte apparaten of meubilair. 

Grof afval kan gratis ingeleverd worden bij het afvalbrengstation Molletjesveer. Daarbij biedt HVC de mogelijkheid om gratis een aanhanger te lenen om het afval te vervoeren. U betaalt hiervoor een borg van € 50,- contant. Dit krijgt u meteen terug als je de aanhanger binnen twee uur terugbrengt. Kijk voor alle voorwaarden op de website van HVC.

Inwoners van Neck en Wijdewormer kunnen, als zij in het bezit zijn van een afvalpas, ook terecht bij het afvalbrengstation in Purmerend.

LET OP:

 • Zand en grond moet worden ingeleverd bij afvalbrengstation Molletjesveer
 • Afvalbrengstation Purmerend biedt de mogelijkheid voor het lenen van een gratis aanhanger niet

Website - HVC - adres en openingstijden afvalbrengstation Molletjesveer

Website - gemeente Purmerend - adres en openingstijden afvalbrengstation

Zijn uw spullen nog bruikbaar?

Is uw oude bank, koelkast of schemerlamp nog wel bruikbaar, maar hebt u deze niet meer nodig? Denk dan eens aan een kringloopwinkel. Zo krijgt uw afval een nieuwe bestemming. Kringloopwinkels zijn vooral blij met spullen die heel en schoon zijn.

Website - kringloopwinkel Noppes Wormer

Multi minicontainers

Multi minicontainers

In Wormerland staan vier multi minicontainers waar u batterijen, lampen en kleine elektrische apparaten kunt inleveren. Deze bakken staan op diverse locaties centraal in het dorp.

Voor het opzoeken van de inzameldag kunt u de afvalkalender van HVC gebruiken of de HVC afval-app op je smartphone of tablet downloaden. Hierop vindt u de dagen waarop het afval bij uw adres wordt ingezameld en kunt u meldingen ontvangen over welke afvalsoort die dag wordt opgehaald.

Ook gewijzigde ophaaldagen tijdens feestdagen staan hierin vermeld.

Website - HVC inzamelkalender

Website - HVC - download HVC afval app

Het is niet altijd direct duidelijk in welke bak het afval mag. In de afvalwijzer van HVC ziet u precies welk afval in welke bak hoort en waarom. Via deze pagina kunt u ook doorklikken naar een kaartje met locaties van de diverse verzamelcontainers.

Website - HVC afvalwijzer – alles over afval

Oud papier

Er staan op een aantal locaties papierbakken waar u uw oud papier en karton in kunt leveren. Klik op deze link als je op zoek bent naar de dichtstbijzijnde papiercontainer.

Oud papier kan ook worden ingeleverd bij diverse maatschappelijk, culturele en sportieve instellingen. Bij voetbalvereniging WSV ’30 staat ook een container waar u papier naar toe kunt brengen.

Kijk voor meer informatie hierover op de website van WSV '30.

Website - WSV '30 - inzamelen oud papier

Plastic

U kunt stankoverlast voorkomen door verpakkingen af te spoelen, de sap- en zuivelpakken helemaal leeg te maken en eventueel luchtdicht te verpakken in bijvoorbeeld pedaalemmerzakken die u vervolgens in de PBD-bak doet. De bak uit de zon zetten en het deksel iets open laten staan helpt ook om nare geurtjes te voorkomen.

GFT

Vooral in de zomermaanden kan de GFT afvalbak stinken. Deze klachten zijn grotendeels te verhelpen. Wat kunt u er tegen doen?

 • Leg een dunne krant op de bodem van de afvalbak.
 • Gebruik papieren- of biozakken, verkrijgbaar in de supermarkt.
 • Laat GFT afval uitlekken voordat u het in de afvalbak doet.
 • Plaats de afvalbak niet in de volle zon.
 • Strooi zo nu en dan een theelepeltje gips of kalk over het afval om stank en ongedierte te voorkomen.
 • Verpak afval dat snel bederft, in een dunne krant.
 • Laat de deksel van de bak op een kiertje staan (gebruik hiervoor een houtje).
 • Maak de afvalbak af en toe schoon met water
 • Last van maden? Leg af en toe een tak klimop, of Hedera, in de gft-bak. Dit is giftig voor maden.

U dient zelf te zorgen voor het afvoeren van bedrijfsafval. U kunt hiervoor zelf een container huren en zorgen dat een bedrijf het afval afvoert.

U mag geen bedrijfsafval aanbieden bij het restafval, de grofvuilronde of het afvalbrengstation. 

Het is in principe niet mogelijk om een extra restafvalcontainer container aan te vragen. Alleen bij aantoonbaar veel dagelijks (medisch) afval of 3 kinderen die nog 24 uur in de luiers zitten is dit mogelijk. In dat geval kunt u dit aanvragen via de gemeente, zodat de gemeente kan beoordelen of u inderdaad recht hebt op een extra restafvalcontainer:

Website - HVC - klantenservice HVC

Het aanvragen van een nieuwe afvalpas kunt u doen bij HVC.

Website - HVC - (nieuwe) afvalpas aanvragen

Bewust & trendy ecoshoppen, energie besparen en afval scheiden kan nu ook bij HVC: handig, makkelijk én goed voor het milieu. In de webshop vindt u allerlei producten die een duurzaam huishouden makkelijk maken. Van biozakjes tot design prullenbak, maar ook speelgoed of handige opbergbakjes, gemaakt van gerecycled plastic.

Website - HVC webshop