Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Recycle-tarief

Sinds 1 januari 2022 is het recycle-tarief in gemeente Wormerland ingevoerd. 

In het restafval van inwoners zitten nog altijd veel herbruikbare materialen. Denk bijvoorbeeld aan GFTe (etensresten), oud papier, textiel en PBD. Wanneer u uw afval goed scheidt en er weinig restafval overblijft, is dit beter voor het milieu en uw portemonnee.

Goed afval scheiden en minder restafval overhouden: beter voor het milieu en u krijgt hiermee invloed op de hoogte van uw afvalstoffenheffing. Dat is het recycle-tarief. Het is een nieuwe manier van het berekenen van de afvalstoffenheffing. Bent u een goede afvalscheider en heeft u weinig restafval? Dan betaalt u ook minder.

De afvalstoffenheffing bestaat uit een vast en variabel deel. De hoogte van het variabele deel wordt bepaald door het aantal keer dat u de restafvalbak aan de weg zet. Daarbij maakt de grootte van de container ook verschil (240 of 140 liter). 

Wat zijn de tarieven?
Vast tarief per huishouden € 303,31

Aangevuld met een variabel tarief; dit zijn de kosten per keer dat u de bak voor restafval laat legen of per keer dat u een zak met restafval in de ondergrondse container gooit.

  • mini containers 140 liter: € 6,14 per lediging
  • mini containers 240 liter: € 9,44 per lediging
  • zakken 60 liter: € 2,36 per zak
  • zakken 30 liter: € 1,18 per zak

In grof afval zitten veel waardevolle materialen. Bij het afvalbrengstation kan grof afval goed worden gescheiden en worden de materialen hergebruikt. Grof afval dat aan huis wordt opgehaald wordt niet gerecycled en zo gaan veel grondstoffen verloren. Ook kost het aan huis ophalen van grof afval veel geld. Daarom is besloten dat inwoners die van de ophaalservice gebruik willen maken ook meebetalen aan (een deel) van de kosten.

Het thuis laten ophalen van grof restafval kost € 20,- per afspraak. Het zelf wegbrengen van grof afval blijft gratis. Past het niet in je auto? Maak dan gebruik van de gratis aanhangwagenservice. Kijk op hvcgroep.nl/aanhanger voor meer informatie.

Het ophalen van snoeiafval zoals takken en elektrische apparaten blijft ook gratis. Geef in het aanmeldformulier aan om welk soort afval het gaat

Kan bruikbare huisraad, zoals die oude bank, kast of tafel nog een ronde mee? Denk er dan eens aan om het op te laten halen door de kringloopwinkel. Dat geldt ook voor verzamelingen, speelgoed en textiel.

Ook de Kledingbank is heel blij met oude draagbare kleding, schoenen, textiel en boeken.

Op de Faunastraat 127 en Weiver 5 in Wormer, op de Noorderweg 159 in Wijdewormer en op de Dorpsstraat 17 in Oostknollendam staan multi-mini-containers. Hier kunt u spaar- & LED-lampen, oude cd’s/dvd’s, oude telefoons, adapters, lege batterijen en inktcartridges inleveren.

Locaties multi-mini-bakken

Om u een handje te helpen is er een HVC-app.

Na het aanmaken van een account houdt de app bij hoe vaak uw bak voor restafval is geleegd, of hoe vaak u de ondergrondse container voor een zak restafval heeft gebruikt. Dat is handig, want zo heeft u gelijk inzicht in uw recycle-tarief. De app is gratis te downloaden in de AppStore of via GooglePlay (zoek HVC afval).

We begrijpen dat het scheiden van afval soms lastig is. Het kost u misschien extra tijd en organisatie. Daarom kunt u gratis hulp aanvragen van een afvalcoach van HVC. Deze coach helpt u met tips om afval scheiden makkelijker te maken. Wilt u hier gebruik van maken neem dan contact op met HVC, telefoon 0800-0700 of met de gemeente via antwoord@over-gemeenten.nl of telefoon 075-6512100. 

De afvalcoaches gaan regelmatig de wijk in om in gesprek te gaan met inwoners. Zij zijn makkelijk herkenbaar aan de kleding met HVC-logo en u kunt ze aanspreken voor tips of advies.

De wijkcontainers restafval zijn geschikt voor restafval in 60 liter zakken. Heeft u minder restafval en/of gebruikt u kleinere zakken? In zo’n geval is het mogelijk dat u liever regelmatig een kleine hoeveelheid restafval -tot 30 liter- in de wijkcontainer aanbiedt. 

Er zijn 9 locaties waar twee ondergrondse restafvalcontainers naast elkaar staan waarbij één van de twee is verkleind, zodat daar 30 liter zakken in kunnen. Voor een 30 liter zak betaalt u de helft van het tarief van een 60 liter zak.

Nederland streeft naar een circulaire economie in 2050. Dat houdt in: zo min mogelijk grondstoffen gebruiken en er zo lang mogelijk mee doen. Het verminderen van restafval is hierbij een belangrijke stap. Volgens de landelijke VANG (Van Afval Naar Grondstof) doelstelling mag een huishouden minder dan 100 kilo restafval per jaar aanbieden. Het is bewezen dat dit met de nodige enthousiasme goed te doen is. Toch zitten we hier in Wormerland nog boven. Afgelopen jaar is de hoeveelheid restafval in Wormerland weer iets gedaald, maar er is nog steeds ruimte voor verbetering.

De landelijke overheid heeft het belastingtarief voor het verbranden van restafval verhoogd en dit tarief zal de komende jaren verder stijgen. Hierdoor wordt het voor gemeenten steeds duurder om restafval te laten verbranden. Deze kosten worden via de afvalstoffenheffing doorbelast aan de inwoners.

Aan de andere kant is het verwerken van diverse afvalstromen vaak goedkoper dan verbranden en krijgt de gemeente een bijdrage voor een aantal afvalstromen. Denk hierbij aan GFTe (groente-, fruit- en tuinafval en etensresten), PBD (plastic, blik en drankkartons), glas, textiel en papier. Dit levert dus geld op, wat ook ten gunste van onze inwoners wordt meegenomen in berekening van de afvalstoffenheffing.

Het is hierbij belangrijk dat dit apart ingezamelde afval niet vervuild is met ander afval, want dan wordt het alsnog verbrand als restafval en gaan de kosten juist verder omhoog.

Naast het kostenaspect zal het een open deur zijn dat grondstoffen niet onuitputtelijk zijn. Verbranden van materialen is daarom zonder meer ongewenst.

Het scheiden van afval heeft dus voordelen voor het milieu. Bij het verbranden van afval komt CO2 vrij, wat slecht is voor het milieu. Hoe minder afval er verbrand wordt hoe minder CO2 er de lucht in gaat.

Heeft u meer restafval dan andere huishoudens doordat u medisch afval hebt of 3 of meer kinderen in de luiers heeft, dan bieden we u hiervoor een financiële tegemoetkoming. 

Kijk hier of u hiervoor in aanmerking komt.