Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Recycle-tarief en het behalen VANG doelstelling

Restafval is erg duur om te laten verbranden en deze kosten zullen de komende jaren flink stijgen. Daardoor zal de afvalstoffenheffing ook flink stijgen. Voor een aantal gescheiden ingezamelde afvalstromen ontvangt de gemeente geld. Dit is gunstig voor de afvalstoffenheffing en zal zorgen dat deze lager wordt.

Wanneer u uw afval goed scheidt blijft er weinig restafval over. Dit scheelt een hoop geld, maar het is ook beter voor het milieu en schaarse grondstoffen kunnen opnieuw gebruikt worden.

Om bewoners aan te moedigen hun afval goed te scheiden en weinig restafval aan te bieden werkt de gemeente met het recycletarief:

Een vast tarief (voor alle huishoudens gelijk) en een variabel tarief dat bepaalt wordt door de hoeveelheid restafval dat aangeboden wordt. Zo betaalt iemand die veel restafval heeft meer dan iemand die maar weinig restafval heeft.

VANG doelstelling

Het Programma VANG (Van Afval Naar Grondstof) is ontwikkeld om gemeenten te ondersteunen in hun transitie naar een circulaire economie. De komende jaren ligt de focus op preventie, het nog meer en beter scheiden van huishoudelijk afval én het verhogen van het aandeel recycling.

Het streven is om onder de 100 kilo restafval per persoon per jaar te komen. Minimaal 75% van het afval moet gescheiden worden. Gemeente Wormerland zamelt nu nog 122 kilo restafval per persoon in. 76% van het afval wordt gescheiden aangeleverd, maar helaas is er behoorlijk wat afkeur van met name PBD en GFTe. Afgekeurd afval gaat alsnog naar de verbrandingsoven en kost de gemeente (en daarmee de bewoners) veel extra geld.

Afvalcoache van HVC

We begrijpen dat het scheiden van afval soms lastig is. Het kost u misschien extra tijd en organisatie. Daarom kunt u gratis hulp aanvragen van een afvalcoach van HVC. Deze coach helpt u met tips om afval scheiden makkelijker te maken. Wilt u hier gebruik van maken neem dan contact op met HVC, telefoon 0800-0700 of met de gemeente via antwoord@over-gemeenten.nl of telefoon 075-6512100. 

De afvalcoaches gaan regelmatig de wijk in om in gesprek te gaan met inwoners. Zij zijn makkelijk herkenbaar aan de kleding met HVC-logo en u kunt ze aanspreken voor tips of advies.