Lees verhalen uit de praktijk over de stappen die wij hebben gezet om onze doelen te bereiken. We laten bijvoorbeeld sociale partners, inwoners en medewerkers van de gemeente aan het woord. Zij vertellen over de stappen die gezet zijn en wat dit betekent voor onze inwoners. De verhalen staan hieronder per doel.
Ontmoeten en samen eten in De Westertil
Onder andere om de sociale betrokkenheid te ondersteunen, eenzaamheid te voorkomen en zelfontplooiing te stimuleren, is het belangrijk dat mensen samen dingen kunnen doen en elkaar kunnen ontmoeten. Eén van de acties in de uitvoeringsagenda was om ontmoetingscentrum De Westertil onder beheer van Scwo opnieuw te openen. Het doel was om vaker open te zijn, meer activiteiten te organiseren en meer deelnemers te krijgen. In 2023 is hieraan hard gewerkt. En met succes! Steeds meer (oudere) bezoekers kwamen langs. Met behulp van fondsen zijn de ruimtes opgeknapt en is er een Welzijnswerker aangenomen. Na een evaluatie besloot de gemeente om in 2024 subsidie te geven, zodat De Westertil open kan blijven.
Op een zonnige dag in juli bezoeken we de lunch op woensdag. Ondanks de zomervakantie zit er een gezellige groep van ruim 20 mensen. Op het menu staan aardappelrondjes met ei en salade. Welzijnswerkster Els Böhm vertelt enthousiast: ‘Er is behoefte aan ontmoeting. Dit zien we terug in het groeiende aantal bezoekers, nu zo'n 100 per week. We organiseren vaste activiteiten, zoals lunches en ‘Muziek op de Zondagmiddag’. Ook de bezoekers vertellen graag waarom ze zo graag komen lunchen in De Westertil. Veelgehoorde reacties zijn ‘Alleen is maar alleen’ en ‘Het is hier altijd harstikke gezellig. En er wordt ook nog eens lekker voor ons gekookt’.
Over de toekomst zegt Els: ‘De Westertil heeft weer een belangrijke plek in het ontmoetingsaanbod in Wormer. We gaan enthousiast door met het organiseren en uitbreiden van activiteiten waar mensen behoefte aan hebben’.
Samen met partners aan de slag met een woonzorgvisie
De uitdaging op het gebied van wonen en zorg is groot. Om dit aan te pakken, is samenwerking nodig met veel verschillende partners. Deze samenwerking begint al bij het maken van de woonzorgvisie. Daarom organiseerden we, samen met Companen, een bijeenkomst om ideeën te verzamelen voor de woonzorganalyse. Wethouder Pietersma, WormerWonen, Huurders voor huurders, welzijnsorganisaties, mantelzorgorganisaties en de Adviesraad Sociaal Domein waren bij de bijeenkomst aanwezig.
Hélène van Roode, voorzitter van de huurdersvereniging, kijkt terug op de bijeenkomst: ‘Het was een hartstikke goede bijeenkomst, met een positieve sfeer. Er ontstond echt een gevoel van verbondenheid tussen alle partners. Bij een volgende bijeenkomst hoop ik dat er nog meer deelnemers zijn’. Ook Josefien Endsdorff, adviseur Volkshuisvesting bij WormerWonen, is enthousiast: ‘Het was een fijne bijeenkomst, waar we waar we met elkaar in gesprek konden gaan en ideeën konden delen.’
Hoe gaat het nu verder? ‘De woonzorganalyse, die dankzij de input van alle partners tot stand is gekomen, is pas de eerste stap. Op basis van deze analyse gaan we verder met het maken van de woonzorgvisie. Dit willen we opnieuw samen met onze partners doen. We verwachten dat de woonzorgvisie in 2025 klaar is’, zegt Fred Kok, beleidsadviseur bij de gemeente.
Fijne mantelzorgondersteuning in het Buitenhuis
Als je zorgt voor een partner, familielid, buur of vriend, is het fijn om soms even vrij te zijn. Zo kun je even uitrusten en nieuwe energie opdoen. Daarom is een paar jaar geleden de respijtzorg in het Buitenhuis in Wijdewormer geopend. Het Buitenhuis biedt op een mooie plek in de polder een logeeradres. Maar ook ‘Coffee & Care (dagarrangementen) voor mensen uit Zaanstreek-Waterland met een chronische of ongeneeslijke ziekte, zoals Alzheimer, Parkinson of MS.
Projectleider Marjoleine van den Broek werkte samen met de gemeenten in onze regio, het Zilveren Kruis Zorgkantoor en ouderenzorginstelling De Zorgcirkel het plan voor het Buitenhuis uit. Sinds 2022 is het Buitenhuis open. ‘Ik weet uit ervaring dat mantelzorg zwaar kan zijn en je leven verandert. Pas als je weet dat je dierbare in goede handen is, kun je zelf met een gerust hart even weggaan of een dagje winkelen. Precies daarom hebben wij het Buitenhuis opgericht.’
Veel bezoekers komen terug na hun eerste bezoek, omdat ze het verblijf fijn vonden. Dat is precies wat Marjoleine graag wil: ‘Eigenlijk wil je dat respijtzorg niet alleen wordt gebruikt als het echt niet anders kan, zoals bij een operatie van de mantelzorger. Het beste is als mantelzorgers regelmatig gebruik maken van respijtzorg om even de accu op te laden. Daarna kunnen ze weer met frisse energie zorgen.’
Steun voor Kledingbank Zaanstreek
Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen als ze financiële problemen krijgen. Eén van de acties in de uitvoeringsagenda was om een plan te maken tegen armoede. In juli 2024 heeft de gemeenteraad het plan voor armoedebestrijding 2024-2028 goedgekeurd. Dit plan is niet alleen voor mensen met een laag inkomen, maar ook voor mensen die werken en toch moeite hebben.
De afgelopen jaren vonden we het belangrijk om niet alleen het plan te maken, maar ook meteen al acties uit te voeren om energie- en inflatiearmoede te beperken. Zo hebben we een energietoeslag gegeven en punten ingericht waar menstruatieproducten gratis te krijgen zijn. Ook heeft de gemeente geld uit het noodfonds inflatiearmoede geschonken aan onder andere Kledingbank Zaanstreek. Omdat het werk van de Kledingbank helpt bij het bestrijden van armoede krijgt de Kledingbank, net als Voedselbank Zaanstreek, vanaf 2025 financiële steun van de gemeente.
Polonaise in de Week tegen Eenzaamheid
Dienstencentrum De Omslag in Wormer werd in de Week tegen Eenzaamheid omgetoverd tot een gezellige Amsterdamse bruine kroeg. Op 6 oktober hingen er Amsterdamse vlaggetjes en er stonden lekkere gesponsorde* gebakjes en hapjes op tafel. Wat begon als een gezellig samenkomen met een volle zaal, werd een muzikale feestmiddag met de polonaise.
Danielle Eickholt, consulent bij WelzijnWonenPlus blikt terug: "De Jordanese middag was één groot feest, want muziek brengt mensen samen! De mensen praten er nog steeds over. Eén van de aanwezigen zei: ‘Moest ik hier nou eerst 93 voor worden om dit mee te maken? Wat heb ik genoten!’ Er werd gedanst, gezongen en soms was er een traan. Maar dat hoort bij een Jordanese middag: een lach en een traan."
*Hapjes werden gesponsord door Bakkerij Kaskes en Slagerij Tange
Voorkomen dat je valt, is altijd beter!
Op vrijdagochtend 31 mei vond in sporthal De Spatter in Wormer de herhaling van de cursus Vallen Verleden Tijd plaats. Fysiotherapeuten van Verantwoord Bewegen hebben een behendigheidsparcours voorbereid en twee dikke matten neergelegd. Tijdens deze cursus leren de deelnemers hoe ze het beste kunnen vallen. De terugkomdag is bedoeld om de valtechniek op te frissen. En het vallen zo vaak te oefenen dat je er niet meer over na hoeft te denken. Hoe meer herhalen, hoe beter!
Wethouder Pietersma komt ook even kijken. Hij benadrukt het belang van de cursus: ‘De cijfers laten zien dat ouderen minder vaak vallen na het volgen van de training. En als ze toch vallen, dan is de schade vaak minder groot. Daarom blijven we alle ouderen aanmoedigen om mee te doen met de training.’
Gezinnen helpen elkaar via Buurtgezinnen
Eind vorig jaar ontmoette de coördinator van Buurtgezinnen haar; een jonge moeder van twee kleine mannetjes. Ze woont in een fijne buurt met haar man en kinderen, maar voelt zich niet altijd gelukkig. “Ik zou zo graag een fijn gezin ontmoeten in de buurt, waarmee ik thee kan drinken en kan kletsen over de kinderen. Gewoon, mij niet meer zo alleen te voelen overdag” was haar wens.
Amper drie maanden later gaat de coördinator weer op bezoek bij twee jonge moeders en hun kinderen. Vrolijk baby geschater uit de box, DUPLO all over the place, maar vooral stralende gezichten. Deze moeder heeft haar match gevonden! Het steungezin woont letterlijk achter de schutting van de buren, ze kunnen elkaars tuin bijna inkijken en hebben wekelijks contact. “Onze levens lijken heel veel op elkaar, en dat is zo fijn!”. De kinderen zijn dol op elkaar. Als de ene moeder naar huis wil gaan, willen haar kinderen blijven. En dat kan gelukkig over en weer.
Doorbraakmethode krijgt vaste plek binnen OVER-gemeenten
Het afgelopen jaar is een aantal collega’s van OVER-gemeenten opgeleid als ambassadeurs voor de doorbraakmethode. In juli 2024 zijn we begonnen met de doorbraaktafels, begeleid door het Instituut van Publieke Waarden (IPW). Bij elke tafel wordt een complexe situatie besproken door een groep betrokken professionals uit verschillende vakgebieden. In 2024 zullen er acht van deze tafels zijn.
Teamleider Annamaria van Teeseling kijkt tevreden terug op de eerste tafel. ‘We waren met een grote groep professionals, waaronder mensen van de woningbouwvereniging. De tafel zorgde echt voor een stroomversnelling. We kregen alle neuzen dezelfde kant op. IPW gaf ons zelfs complimenten hoe we de doorbraakmethode hebben opgepakt in onze organisatie. Annamaria vervolgt enthousiast: ‘Je ziet echt dat de doorbraakmethode toegevoegde waarde heeft! Deelnemers worden uitgedaagd om creatief te denken en bewust gemaakt van hun eigen vooroordelen’.
De volgende stap is om deze manier van denken en werken verder in de organisatie te verankeren. ‘We gaan kijken hoe we de tafels een plek kunnen geven in onze standaard overleggen. Ook organiseren we extra trainingen, zowel voor interne als externe deelnemers’, aldus Annamaria.
Een verjaardagskaart voor iedereen die 18 wordt
Als een jongere 18 jaar wordt, krijgt hij allerlei rechten en plichten. Dit kan vragen met zich meebrengen over wonen, zorg, geld, scholing en werk. Jongeren krijgen opeens allemaal verantwoordelijkheden, zoals het regelen van een eigen zorgverzekering, bankrekening en DigiD. Niet iedere jongere vindt zelf zijn weg hierin en/of wordt daarbij begeleid door zijn ouder(s).
Wie verjaart, krijgt een kaart
Om de jongeren op weg te helpen, stuurt de gemeente Wormerland sinds 1 juli 2024 een verjaardagskaart naar iedereen die 18 wordt. Op de kaart staat een QR-code. Via de code komen de jongeren op onze website. Hier lezen ze wat ze allemaal moeten regelen en waar ze terechtkunnen met vragen.