Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Juni chipmaand voor kattten

Gepubliceerd:
rode poes op tuintafel
Elk jaar organiseert het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) in juni de chipmaand. Voor honden is chippen en registreren verplicht, maar voor katten niet. Toch wordt geadviseerd om ook uw kat te chippen. Juni is, voorafgaand aan de vakantieperiode, uitgeroepen tot chipmaand omdat juist in deze periode de meeste huisdieren als vermist worden opgegeven. Meer dan de helft van de katten die zwervend worden gevonden, keren nooit meer bij hun baasje terug. Als de kat gechipt is, is snel te achterhalen wie de eigenaar is en kunnen kat en baasje herenigd worden.

Hoe werkt het?

De dierenarts brengt met een injectienaald een buisje ter grootte van een rijstkorrel in tussen de schouderbladen van de kat. Deze chip bevat een uniek nummer dat u of uw dierenarts registreert in de databank voor huisdieren. Met het uitlezen van de chip kunnen medewerkers van een dierenambulance of asiel uw contactgegevens uit de databank ophalen en contact met u opnemen als de kat gevonden is. Chippen van huisdieren kan overigens het hele jaar door. De kosten variëren van € 25,- tot € 50,-. Dit is afhankelijk van een eventuele combinatie met een vaccinatie, regulier consult of andere behandeling van uw kat. Het inbrengen van een chip is niet al te pijnlijk en is te vergelijken met een gewone vaccinatie.

Check de registratie

Vergeet niet om na inbrengen van de chip deze te registreren. Is uw kat al gechipt? Controleer dan of de registratie nog wel juist is. Niet iedereen denkt eraan om bij een verhuizing of wijziging van een telefoonnummer de gegevens in de databank aan te passen. Dat is jammer, want je hebt niets aan een chip die niet gekoppeld is aan de juiste contactgegevens. Op de website van de databank waar uw kat geregistreerd is of via www.chipnummer.nl kunt u controleren of de registratie nog klopt.

Kijk voor veelgestelde vragen op de website chipjedier.nl.