Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Klimaatadaptatie

Het klimaat verandert. Ook in Wormerland wordt het steeds natter en warmer. De gevolgen van klimaatverandering zijn letterlijk voelbaar. Klimaatadaptatie betekent dat wij ons met z’n allen beter voorbereiden op zomerse hitte en enorme hoosbuien.

Klimaatadaptatie met grastegels en wadi’s

Gemeente Wormerland houdt tijdens onderhoud straatwerk rekening met extremer klimaat

De verwachting is dat we in de (nabije) toekomst steeds vaker te maken krijgen met extremer weer. Langere periodes van hitte en droogte of hevige stortbuien zijn hier twee voorbeelden van. Het is belangrijk dat we deze grote hoeveelheden neerslag op kunnen vangen en dat onze leefomgeving in de zomer niet te heet wordt. Om de negatieve effecten van deze weersextremen te beperken kan groen een waardevolle rol spelen.

Grastegels

Grastegels parkeerterrein zwembad

Om de grote hoeveelheid neerslag in korte tijd beter op te kunnen vangen, gaat de gemeente open verharding (grastegels) toepassen bij het vervangen van de oude bestrating. Deze grastegels liggen inmiddels al op het parkeerterrein bij het zwembad in Wormer en op het Ketelhuisterrein. Deze grastegels zorgen ervoor dat het water direct kan infiltreren in de bodem. Dit voorkomt overbelasting van het rioolstelsel, wat de kans verkleint dat er rioolwater geloosd moet worden op het oppervlaktewater.

Een ander positief effect van grastegels is dat er minder warmte wordt vastgehouden. Asfalt en beton worden erg heet in de zon en houden deze warmte lang vast. Gras heeft deze eigenschap niet en zorgt door verdamping juist voor verkoeling.

Wadi’s

Wadi

In het verlengde van grastegels kijkt de gemeente naar de mogelijkheden voor wadi’s. Dit zijn lager gelegen delen van groenstroken of grasvelden. Hierin wordt het water opgevangen en kan het langzaam in de bodem trekken.

Deze wadi’s kunnen aangevuld worden met stapstenen of een speeltuin, hierdoor krijgen ze naast een klimaatadaptieve functie ook een speelbestemming. Er kan ook gekozen worden om de wadi in te zetten met inheemse beplanting om de ecologische kwaliteit van de omgeving te bevorderen.

Is mijn tuin klaar voor de toekomst?
Wist u dat het ‘s zomers in betegelde achtertuinen en op het balkon in de schaduw meer dan 5 graden warmer is dan in de weilanden? Slim gebruik van groen en water helpt om uw tuin en huis te verkoelen en om overtollig regenwater na extreme buien af te voeren voordat het een te groot probleem wordt.

Maak uw tuin klaar voor de toekomst met de volgende tips:

Tegel eruit, groen erin

Tegel eruit, groen erin

 

Muren en tegels houden warmte vast. Bovendien leidt bestrating ertoe dat bij zware regenbuien het water niet in de grond kan wegzakken en te snel afstroomt naar het riool. Het riool kan dan het extra water niet aan en zo ontstaan er vele plassen. Haal wat tegels weg voor vaste planten of een moestuin, zodat het water geleidelijk de grond inzakt. Met planten of een schaduwgevend boompje hebt u een koelere omgeving en houd je droge voeten.

Kies in plaats van tegels voor grind, cacaodoppen, houtsnippers of een vlonder

Kies in plaats van tegels voor grind, cacaodoppen, houtsnippers of een vlonder

Bij deze ondergrond kan het regenwater ook geleidelijk de grond inzakken.

Vang regenwater op met een regenton of opslagtank

Vang regenwater op met een regenton of opslagtank

Regenwater opvangen voor hergebruik kan gemakkelijk met een regenton of een opslagtank. Het verzamelde regenwater kunt u vervolgens gebruiken om planten in de tuin water te geven. Met de opvang van regenwater belast u het riool minder en bespaart u ook nog eens drinkwater.

Creëer een geveltuin of groene gevel

Creëer een geveltuin of groene gevel

Maak uw huis en de straat groener. Verwijder een rijtje stoeptegels, vervang wat grond door aarde en zet er planten in. Begroeiing van de gevel (bijvoorbeeld door klimplanten) houdt het huis in de zomer ook wat koeler omdat de stenen minder warmte kunnen opnemen. Een geveltuin zuivert de lucht en trekt ook weer vlinders en insecten aan. Regenwater van de gevel loopt bovendien makkelijk de grond in.

Doe mee aan het NK tegelwippen!

NK tegelwippen

Het wipseizoen (ja zo heet het echt 😃) start elk jaar rond 21 maart en loopt door tot 31 oktober. Heel Nederland speelt dan mee met het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn eigen (gevel)tuin. U dus ook! Hoe? Geef uw gewipte tegels op via dit formulier en ze worden bij uw gemeente opgeteld.

Website - NK tegelwippen