Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Oude Raadhuis Wormer

📍 Het oude Raadhuis | Dorpsstraat 350 | Wormer | zaterdag 10:00 - 16:00 uur

In historie en huidige tijd verbonden met Wormer.

Van woonhuis tot raadhuis en weer terug naar woonhuis

Ooit begonnen als woonhuis voor een welvarende beschuithandelaar, vervolgens bijna 2 eeuwen raadhuis en sinds het begin van deze eeuw weer een woonhuis, staat aan de Dorpsstraat 350 in Wormer een pand dat sterk verbonden is met de historie van Wormer.

Verbinding is voor de woning aan de Dorpsstraat 350 in Wormer een veelzijdig begrip. Het is een huis met veel verhalen. Verhalen over verbinding, verbindingen met de wereld en verhalen die met elkaar verbonden zijn. En natuurlijk met het verbonden hoofd boven de voordeur.

In de tijd van de bouw, was er nog volop productie van en handel in de wereldbefaamde Wormer scheepsbeschuiten. Voor de beschuitbakkers was de Beschuitstoren zeer belangrijk. Met die toren werd het risico op brand door oververhitting sterk verminderd. In de huidige woonkeuken is vanwege dat verband tussen het huis en de Beschuitstoren een tegeltableau van de oude Beschuitstoren te zien.

Het verband tussen de landbouw en de scheepvaart via de scheepsbeschuiten is terug te zien in de tegeltableaus in de woonkamer. Die scheepsbeschuiten vormden een groot deel van het dagelijkse menu van de scheepsbemanningen die de Zaanstreek in de Gouden Eeuw verbonden met de andere delen van de wereld.

Nadat er ook reders hun thuis hadden gehad, werd het twee eeuwen lang het gemeentehuis. In die periode zijn er politieke verbonden gesloten, maar natuurlijk ook velen in de echt verbonden. Het behang in de hal verwijst daar subtiel naar.

Gezin met kinderen in monument

Sinds 2,5 jaar wonen wij als gezin met jonge/opgroeiende kinderen in dit rijksmonument. Door het huis te bewonen als gezin willen wij een verbindende schakel vormen tussen de rijke historie van Wormer en de Zaanstreek en de toekomst. Juist door de ons bekende verhalen en anekdotes te vertellen, maar ook die van anderen aan te horen, kunnen wij die informatie doorgeven aan een volgende generatie. 

Voelbare geschiedenis

Door 'ons' rijksmonument kunnen we onze kinderen en ook bezoekers de geschiedenis van Wormer laten voelen en ervaren op een manier die op school niet te leren is. Dagelijks mogen wij genieten van meerdere tegeltableaus, één van de grootste (misschien wel de grootste) smuigers van de Zaanstreek, 17e- en 18e-eeuws houtsnijwerk. Je voelt gewoon de geschiedenis.

Modern leven in huis uit Gouden Eeuw

Dit jaar is 'verbinding' het thema van Open Monumentendag. En dat is iets dat op meerdere manieren bij ons huis tot uitdrukking komt. Zowel zichtbaar als in overdrachtelijke zin.