Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Project Duurzaam begrotingsevenwicht

Gepubliceerd:
Alle gemeenten hebben te maken met financiële problemen als gevolg van Rijksbeleid. Gemeenten krijgen minder inkomsten vanuit het Rijk. Dit heeft ook gevolgen voor de begroting van Wormerland. Daarom heeft het college van Wormerland het project Duurzaam begrotingsevenwicht gestart. Het doel is het in balans brengen van taken die we (wettelijk) moeten uitvoeren en het geld dat we kunnen uitgeven. En hiermee zorgen voor een goede dienstverlening voor inwoners, ondernemers en instellingen.

Het college van Wormerland heeft de gemeenteraad op 24 april informatie gestuurd over hoe we dat gaan doen. Ambtenaren, burgemeester en wethouders en de gemeenteraadsleden gaan samen voorstellen maken die laten zien waar en hoe taken anders kunnen en welke taken we niet meer oppakken. We kijken hierbij naar de kosten en de inkomsten, waarbij we niet alleen kijken naar het geld dat we kunnen besparen, maar ook naar de gevolgen voor onze inwoners, ondernemers en instellingen. 

In november van dit jaar neemt de gemeenteraad besluiten over de voorstellen. 

Hoeveel geld we precies tekortkomen is nu nog niet bekend. Dit wordt duidelijk nadat alle berekeningen zijn gemaakt. De uitkomsten van de berekeningen zijn uiterlijk eind juli van dit jaar klaar. 

In 2023 werd al bekend dat we de komende jaren geld tekortkomen. Dat komt onder andere omdat de regering heeft besloten dat gemeenten minder geld krijgen. De gemeenten krijgen wel regelmatig meer taken van de regering. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is dé vereniging van alle Nederlandse gemeenten. Deze vereniging praat namens ons met de regering. Het doel is om meer geld te krijgen om onze inwoners, ondernemers en instellingen goede dienstverlening te bieden. 

Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

Om ervoor te zorgen dat er tijdens de begrotingsraad op 5 november besluiten kunnen worden genomen, is dit de planning:

  • Vóór de zomer stellen wij vast hoeveel geld we tekortkomen. 
  • Vóór de zomer maakt de raad keuzes waar wel en waar niet op bezuinigt mag worden. En ook of bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen wel of niet verhoogd mogen worden. 
  • In de zomer werken burgemeester en wethouders samen met ambtenaren concrete voorstellen uit. Voorstellen over onderwerpen waarvan de gemeenteraad vóór de zomer heeft gezegd dat daarop bezuinigd mag worden. 
  • Na de zomer worden alle voorstellen bij de gemeenteraad neergelegd. Op 5 november neemt de raad een besluit over de voorstellen. Dan weten wij welke taken anders kunnen en welke taken we misschien niet meer oppakken. 

Meer informatie vindt u in het raadsbericht.