Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Horecabedrijf beginnen

Wilt u een horecabedrijf beginnen? Bijvoorbeeld een café, restaurant of hotel? Vraag een exploitatievergunning aan bij de gemeente. Vaak moet u ook nog andere vergunningen aanvragen of meldingen doen.

Als u een horecabedrijf exploiteert, heeft u een exploitatievergunning nodig. U heeft een horecabedrijf als u eten of (alcoholische) drank verkoopt om daar direct te gebruiken, of als u slaapplekken verhuurt. Bijvoorbeeld een café, restaurant, snackbar, discotheek of hotel. Ook voor een buurthuis, clubhuis of kantine heeft u een exploitatievergunning nodig. Een terras kan alleen als onderdeel van een horecabedrijf worden aangevraagd.

De horeca-exploitatievergunning vraagt u aan als:

  • U een horecabedrijf wilt starten of overnemen
  • De rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert (bijvoorbeeld van eenmanszaak naar VOF)
  • U met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren (zoals van snackbar naar restaurant)

Het kan zijn dat u nog meer vergunningen nodig heeft of meldingen moet doen. Bijvoorbeeld als u alcohol wilt schenken in uw bedrijf of een kansspelautomaat wilt plaatsen

Zo vraagt u een exploitatievergunning aan:

  • U neemt contact op met de gemeente.
  • U levert in ieder geval aan:
    • Een uittreksel van de inschrijving van de onderneming bij de Kamer van Koophandel;
    • Een koop-, pacht-, of huurcontract, dan wel eigendomsbewijs van het pand;
    • Een volledige en ondertekende van de arbeidsovereenkomst met de leidinggevende(n);
    • Een geldig legitimatiebewijs van de ondernemer(s) en leidinggevende(n) (paspoort/identiteitskaart/verblijfsdocument);
    • Een ingevuld Bibob-vragenformulier met bijbehorende bewijsstukken;
    • Een ondernemingsplan.

De voorwaarden om een exploitatievergunning aan te vragen zijn:

  • De vestiging of de exploitatie van het horecabedrijf is niet in strijd met een geldend bestemmingsplan- of omgevingsplan, beheers verordening, exploitatieplan of voorbereidingsbesluit (u kunt dit nakijken op www.ruimtelijkeplannen.nl) ;
  • Het horecabedrijf heeft geen nadelige invloed op de woon- en leefsituatie of de openbare orde en veiligheid in de omgeving;
  • Iedere leidinggevende is minimaal 21 jaar oud;
  • Iedere leidinggevende staat niet onder curatele en is niet in enig opzicht van slechtlevensgedrag;
  • U voldoet aan de regels van integriteit, dit wordt getoetst via de Bibob-procedure.

Wijzigen horecavergunning

Indien uw exploitatievergunning gewijzigd moet worden door uitbreiding van uw horecabedrijf, naamswijziging, een verandering van de openingstijden of een verandering in de vergunning opgenomen leidinggevenden dan neem dan contact op met de gemeente.

Voor het bijschrijven van leidinggevende(n) levert u altijd de volgende documenten in:

  • een kopie identiteitsbewijs;
  • een volledige en ondertekende arbeidsovereenkomst;

Voor het toevoegen van een ruimte of een terras aan een vergund horecabedrijf moet er een plattegrond/tekening van de ruimte of het terras ingediend worden, met daarop de afmetingen en situering van de ruimte of het terras ten opzichte van het horecabedrijf.

Bij het veranderen van de naam van uw horecabedrijf levert u een gewijzigde inschrijving van de Kamer van Koophandel aan, met hierop de nieuwe bedrijfsnaam.

Procedure aanvraag

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.