Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Partijnaam registreren voor verkiezingen

Een politieke partij of groepering moet zich registeren als zij onder een bepaalde naam wil meedoen aan de verkiezingen.

Nieuwe politieke partijen of groeperingen registreren zich bij de Kiesraad. Als u aan alle voorwaarden voldoet, mag u een kandidatenlijst inleveren.

Op 6 juni 2024 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. U kon uw partijnaam voor deelname aan de Europese verkiezingen registreren tot en met 12 maart 2024.

Zo registreert u een politieke partij of groepering:

  • Download het registratieformulier van de website van de Kiesraad.
  • Vul het formulier in.
  • Stuur het ingevulde formulier en de gevraagde documenten naar de Kiesraad.

De voorwaarden voor het registreren van een partij of groepering voor de verkiezingen zijn onder andere:

  • Het gaat om een politieke partij of groepering.
  • De naam van de partij of groepering voldoet aan de voorwaarden op Kiesraad.nl. De naam mag bijvoorbeeld niet misleidend zijn.

Registratie van een partij of groepering is niet verplicht. Een politieke partij of groepering kan ook meedoen aan de verkiezingen met een blanco lijst. In dat geval staat er alleen een nummer en geen naam bovenaan de kandidatenlijst van de partij of groepering en het stembiljet.

De waarborgsom voor de registratie van een partij of groepering voor de verkiezing van het Europees Parlement is € 450. Uw partij krijgt de waarborgsom terug als uw partij op 23 april een geldige kandidatenlijst inlevert bij de Kiesraad.