Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Vier de vrijheid: 450 jaar Zaans Ontzet

Gepubliceerd:
poster 450 jaar Zaans Ontzet
Dit jaar is het 450 jaar geleden dat onze unieke, Zaanse feestdag PinksterDrie is ontstaan. Sinds de zestiende eeuw viert de Zaanstreek de overwinning tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Oftewel: het Zaans Ontzet.

Met hulp van een leger uit Purmerend versloegen we de Spaanse bezetters op Tweede Pinksterdag. Om dat te vieren is PinksterDrie ontstaan, een unieke dag! Leuk weetje: de aanval op de Spanjaarden is gedeeltelijk ingezet vanuit Wormer. Ter hoogte van de apotheek aan de Dorpsstraat was destijds een schans gebouwd. Eén van de sterkste van de Zaanstreek zelfs! Omdat de overwinning dit jaar 450 jaar geleden is, vieren we Pinksterdrie dit jaar extra feestelijk! Stichting PinksterZaan heeft veel activiteiten georganiseerd.

Verken de schansen

In de Zaanstreek zijn veertien locaties waar een schans te vinden was. Een schans is een oud militair verdedigingswerk, gebouwd van afgegraven grond. Ze stonden op strategische plaatsen. Op maandag 20 en dinsdag 21 mei kun je een route fietsen langs deze schansen. Alle schanslocaties zijn stempelposten voor de fietsroute. Bij alle schanslocaties liggen stempelkaarten klaar. Volle of halfvolle stempelkaarten dingen mee naar prijzen. Overal is wel iets te beleven. Soms alleen de voordracht van een gedicht, maar op de Zaanse Schans lopen speciaal vertellers, soldaten en ambachtslieden rond. In Westzaan kan zelfs geschaatst worden op een kunststof schaatsbaan. Tip: veel kinderen zijn vrij op PinksterDrie, neem ze dan als (groot)ouders mee op pad.

Wormerschans

Op het plein bij de apotheek in Wormer (Zandweg 4) staat op 20 en 21 mei een vlaggenmast, omdat hier een schans heeft gestaan. Luister naar een gedicht, vul quizvragen in of kom op de avond van PinksterDrie om 19.00 uur luisteren naar een optreden van opleidingsorkest Ratatouille. Ook duidt PinksterZaan het beeld van het Verbonden hoofd, vlakbij Jisp, als cultuurlocatie. Samen met gemeente Wormerland wordt na het event een permanent informatiebord gerealiseerd over de schansgeschiedenis.

Poelboerderij Wormer

De Poelboerderij ligt vlakbij de plek waar de Spanjaarden in 1574 in het geheim de Zaan overstaken, op alles wat maar bleef drijven. Vanaf de poelboerderij vertrekt op 18 mei een hele vroege vaartocht. Deze vaartocht Dauwtrappen met Luilak is voor vroege vogels van 04:00 tot 06.00 uur. Reserveer via 075-6219100 of bezoekerscentrum@poelboerderij.nl.

Lepelaar Jisp

Elk jaar is het rond de Pinksterdagen groot feest in Jisp, met De Lepelaar als kloppend hart. Dat begint al op vrijdagavond 17 mei met de Luilakpolderloop. Daarna de Jisperkermis, met live optredens van muzikanten en zangers (Django Wagner op 21 mei). Bovendien vindt op 20 mei de unieke stenengooi-competitie plaats. 

Stichting PinksterZaan ziet deze feestelijke pinkster-traditie als een belangrijk verbindend middel. Kijk voor het complete programma in de hele Zaanstreek op: pinksterzaan.nl/