Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Vraag & antwoord AMV-ers in Wormerland

Wij hebben een aantal vragen en antwoorden voor u op een rij gezet over de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV-ers) in Wormerland. Mocht uw vraag er niet bij staan, dan vindt u aan het einde van deze lijst contactgegevens om direct contact met ons op te nemen.

Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht om alleenstaande minderjarige vluchtelingen te huisvesten. Dat is onderdeel van de rijkstaakstelling. In de regio Zaanstad-Waterland zijn vervolgens afspraken gemaakt over welke gemeente welke doelgroepen vluchtelingen opvangt. Er is afgesproken dat Landsmeer, Edam-Volendam, Oostzaan en Wormerland de opvang van 62 AMV-ers met status zullen opvangen. Het college van B&W van gemeente Wormerland heeft zich bereid verklaard om de huisvesting voor maximaal 20 AMV-ers mogelijk te maken. 

Nidos is door de Nederlandse overheid aangewezen om de voogdij uit te voeren voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Don’t Waste Quality is de zorgpartner die Nidos heeft ingehuurd om deze jongeren te huisvesten en te helpen en te begeleiden naar een volwaardige integratie in onze samenleving. Nidos en/of Don’t Wast Quality moeten op de particuliere woningmarkt op zoek naar woningen die zij kunnen huren of aankopen om de jongeren te huisvesten. 

Het is aan Nidos en haar zorgpartner Don’t Waste Quality om woonruimtes te zoeken die volgens hen zowel ruimtelijk als financieel geschikt zijn om AMV’ers op te vangen. Belangrijk is dat een locatie centraal in een dorp of wijk ligt, goed bereikbaar is én voldoende slaapkamers, was- en woongelegenheid heeft. Met andere woorden een normale behuizing midden in een dorp of stad en niet aan de randen of daarbuiten. Op die manier is een goede en veilige integratie mogelijk en daardoor deelname in en aan onze samenleving. 

 

Nidos en Don’t Waste Quality hebben geoordeeld dat deze locaties voldoen aan de door hen gestelde criteria (zie hierboven) en beide locaties ook beschikbaar zijn om gehuurd te worden.

Don’t Waste Quality sluit met de pandeigenaar de huurovereenkomst. 

Het is de bedoeling dat vijf AMV’ers gaan wonen op de Dorpsstraat 46 in Wormer en op den duur ook maximaal twaalf op de Zandweg 34 in Wormer. Met het huisvesten van 17 AMV-ers in onze gemeente dragen wij bij aan de taakstelling van het rijk en de afspraken die in de regio Zaanstreek-Waterland zijn gemaakt. 

De afgesloten huurovereenkomst voor beide locaties is 5 jaar. Het tijdvak dat AMV-ers in 1 van beide locaties verblijven is afhankelijk van de leeftijd waarop zij er komen wonen tot het moment dat door Nidos wordt geoordeeld dat zij klaar zijn om uit te stromen. Meestal zijn de jongeren dan tussen de 18 en 21 jaar. 

De jongeren komen voornamelijk uit Syrië en Eritrea.

De leeftijd van de jongeren ligt tussen 15 en 21 jaar.

De jongeren die in onze gemeente gehuisvest worden, zijn in het bezit van een verblijfsvergunning. Dit betekent dat ze in Nederland mogen blijven. 

Dagelijks worden de jongeren door personal coaches begeleid om tot een zo goed mogelijke integratie in de samenleving te komen. Ze worden begeleid en ondersteund in alle problemen waarmee zij in hun dagelijkse leven geconfronteerd worden, zoals school, fysieke- en geestelijke verzorging, huishoudelijke taken die ze moeten verrichten, het zoeken van een (bij)baan en de aansluiting vinden bij cultuur en sportverenigingen.  De begeleiders van Don’t Waste Quality zijn gedurende de week bij de jongeren thuis aanwezig om ondersteuning te bieden en zijn ook direct aanspreekpunt voor de buurt. Daarnaast is er een 24/7 bereikbaarheidsdienst voor eventuele extra ondersteuning.

De ouders/familie van deze jongeren bevinden zich meestal nog in het land van herkomst of leven niet meer. 

In het land van herkomst dat ze zijn ontvlucht heerst vaak al een langdurige oorlog. Hier kunnen ze getuige zijn geweest van uiteenlopende wreedheden die ze zowel persoonlijk als bij anderen hebben kunnen ervaren. Nadat ze het land zijn ontvlucht hebben ze ook vaak een lange, barre en gevaarlijke tocht achter de rug waarin zij met talloze gevaren geconfronteerd zijn.  Ze hebben dingen gezien en meegemaakt die niet voor kinderogen zijn bedoeld.

De jongeren zijn al enige tijd in Nederland in het COA-opvangcentrum, waar ze de asielprocedure hebben doorlopen. Inmiddels hebben ze een verblijfsvergunning. In het COA-opvangcentrum worden ze uitgebreid gescreend op mogelijke veiligheidsrisico’s voor de omgeving. Door gedragsdeskundigen is tijdens hun verblijf in het COA-opvangcentrum vastgesteld dat de jongeren die doorgeplaatst kunnen worden geen ander risicoprofiel voor hun omgeving hebben dan andere jongeren die in Wormer wonen. Jongeren die dat wel hebben, worden niet doorgeplaatst naar dit soort kleine woongemeenschappen maar krijgen een meer intensieve behandeling in daarvoor bestemde jeugdinrichtingen. De jongeren die op de Dorpsstraat 46 en Zandweg 34, wonen, vormen dus geen extra risico voor de veiligheid van inwoners van Wormer. 

De gemeente is verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid voor alle inwoners van Wormerland. Wekelijks is er overleg tussen de gemeente en de politie over mogelijke overlast situaties en de aanpak ervan. Daarnaast zijn er tussen de gemeente en Nidos en Don’t Waste Quality concrete afspraken gemaakt over een veilige omgeving voor zowel de jongeren die hier komen wonen als hun omgeving. Dagelijkse  begeleiding van deze jongeren, verzorgd door jeugdgroepswerkers van Don’t Waste Quality, is onderdeel van de gemaakte afspraken.  

Het woongedeelte van het pand Zandweg 34 in Wormer heeft een woonbestemming. Dat betekent dat er gewoond mag worden, zonder dat er een aparte vergunning voor nodig is. De jongeren kunnen er dan ook direct gehuisvest worden. 

Dit geldt ook voor het pand aan de Dorpsstraat 24 in Wormer. 

Bezwaar hiertegen is niet ontvankelijk. Uiteraard kunt u wel altijd in zijn algemeenheid bezwaren uiten over een (overlast)situatie bij de gemeente.  

Het horecagedeelte van het pand aan de Zandweg 34 in Wormer heeft nog geen woonbestemming. Don’t Waste Quality heeft daar een aanvraag voor bestemmingswijziging bij de gemeente ingediend. Hier kan dus op dit moment nog geen bewoning plaatsvinden. 

In die situatie zal de initiatiefnemer aan de gemeente een verzoek moeten doen tot bestemmingswijziging en een bouwvergunning hiervoor moeten aanvragen. Dit is een wettelijke procedure. Als de gemeente die vergunning verleend, hebben burgers de mogelijkheid om hiertegen in bezwaar en beroep te gaan.

Initiatiefnemer Don’t Waste Quality heeft in de week van 12 december jongstleden de gemeente laten weten dat zij een huurovereenkomst hebben weten te sluiten met de pandeigenaren van beide locaties. 

Op basis hiervan is er onmiddellijk door het college van B&W in haar vergadering van 19 december jongstleden besloten om communicatie hierover op te starten. Eerder was dus niet mogelijk.

Vanuit het Rijk wordt er ontzettend veel druk uitgeoefend op het doorplaatsen van AMV-ers vanuit de opvangcentra van het COA naar gemeenten vanwege de kritieke situatie in deze opvangcentra.

Daarnaast was er een dringende noodzaak om 5 jongeren uit Zaandam te verplaatsen, aangezien die woning niet voldeed aan de bestemmingsvoorwaarden. 

Om de jongeren zoveel mogelijk deel te laten nemen aan activiteiten in de wijk stimuleert Don’t Waste Quality deelname aan het verenigingsleven. Wanneer u iets voor de jongeren kunt betekenen, horen ze dat graag. Maar ook als individu is elk initiatief welkom. Denk aan oefenen in Nederlands lezen of een avond in de week met een groep jongeren joggen, koken of misschien een fiets repareren. Initiatieven zijn van harte welkom! 

Neem hiervoor contact op met Don’t Waste Quality. 

Indien u vragen of opmerkingen heeft kunt u deze richten aan info@dontwastequality.nl of door 085-1244110 te bellen maar ook met de gemeente Wormerland door een email te sturen aan harry.smits@over-gemeenten.nl

Wanneer u een klacht heeft, meldt die dan meteen bij de begeleiders van Don’t Waste Quality. Samen bekijken ze met u hoe de klacht opgelost kan worden.