Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Hulpmiddelen zwerfafval rapen

Hulpmiddelen aanvragen

We wonen en leven allemaal graag in een schone omgeving. Zwerfafval hoort hierin dan ook niet thuis. We zijn erg blij met de vrijwilligers die helpen onze omgeving schoon te houden. Toch kunnen dit er nooit genoeg zijn. Vele handen maken immers licht werk. De gemeente Wormerland faciliteert in het aanbieden van hulpmiddelen om het verzamelen van zwerfafval te vereenvoudigen. Hierbij kunt u denken aan afvalgrijpers, vuilniszakken, beugels voor vuilniszakken, hesjes en handschoenen. Deze hulpmiddelen kunnen worden opgehaald bij de gemeentewerf van Wormerland nadat u hierover een afspraak hebt gemaakt via onderstaand formulier of telefonisch via ons KlantContactCentrum, 075 651 2100. 

Gaat u ook zwerfafval opruimen? U kunt de hulpmiddelen voor uzelf aanvragen, maar u kunt dit ook namens een organisatie, zoals bijvoorbeeld een basisschool, doen. Aangezien de voorraad beperkt is raden we u aan om bij grote groepen de middelen een aantal weken van tevoren aan te vragen.

Bij het ophalen van de hulpmiddelen wordt ook afgesproken wat er gedaan moet worden met het verzamelde afval:

  • u brengt het zelf naar de gemeentewerf
  • u maakt een afspraak via het KlantContactCentrum wanneer wij het verzamelde zwerfafval bij u op komen halen

Afvoeren van zwerfafval is gratis!

Fijn dat u wilt helpen met het opruimen van zwerfafval, dankuwel!

Maak een afspraak om de hulpmaterialen op te halen bij de gemeentewerf via onderstaand formulier of via het KlantContactCentrum door een mail te sturen naar antwoord@wormerland.nl of bellen naar 075 – 651 21 00.

Hieronder zetten wij op een rij waar u rekening mee moet houden bij het aanvragen van de hulpmiddelen:

  • alleen voor uzelf: vraag het drie werkdagen van tevoren aan
  • voor groepen: vraag het enkele weken van tevoren aan
  • de voorraad is beperkt, dus zolang de voorraad strekt

De hulpmiddelen zijn gratis en voor een langere periode te leen, wel willen wij deze graag weer schoon en heel retour krijgen zodra u besluit te stoppen met het rapen van zwerfafval. In geval van een project, brengt u de materialen dezelfde dag weer terug.

Wanneer wij door de voorraad heen zijn, wordt u hierover geïnformeerd.

Bijlage - formulier aanvraag hulpmiddelen zwerfafval

De hulpmiddelen kunt u op de afgesproken tijd ophalen bij de gemeentewerf van Wormerland. U kunt hier gewoon aanbellen. Bij het ophalen van de hulpmiddelen wordt ook afgesproken wat er gedaan moet worden met het verzamelde afval; breng u dit zelf weg of geeft u ons een seintje via het KlantContactCentrum om het verzamelde zwerfafval bij u op te halen.

Zwerfkattie, je opruimmattie is bedacht door Mara.

In 2021 deden 300 kinderen mee aan de opruimheld-ontwerpwedstrijd van Stichting jouw Schone stad. Het winnende ontwerp werd de opruimmascotte van Wormerland. Winnaar Mara ontwierp ‘Zwerfkattie, je opruimmattie’. Zwerfkattie heeft een speciale afvalgrijper waarmee hij met gemak rommel oppakt en in de vuilnisbak gooit. Op 14 september van dat jaar stond Mara van basisschool de Eigen Wijs voor het eerst oog in oog met haar zelf ontworpen opruimheld. Sindsdien helpt Zwerfkattie de inwoners van Wormerland om de omgeving schoon en opgeruimd te houden. Hij bezoekt niet alleen acties waar inwoners de handen in elkaar hebben geslagen, maar zet zelf ook acties op!

*Filmpje*

Leerlingen van basisschool WormerWieken ruimen samen met mascotte Zwerfkattie zwerfafval op. De beste quote uit het filmpje:

“Als je bijvoorbeeld geen prullenbak in je buurt hebt, dan doe je het in je zak. Als je dan een prullenbak tegenkomt doe je het erin.”

Echt waar! Zo simpel is het om zwerfafval te voorkomen!