Vaak is voor een evenement een vergunning nodig. Evenementen zijn activiteiten waar publiek naar toe kan komen. Ze zijn er in vele soorten en maten. Andere voorbeelden en uitzonderingen vindt u in de Algemene plaatselijke verordening. Voor het ene evenement is alleen een melding al voldoende en voor een ander evenement kan een vergunning nodig zijn.
Melding evenement
- indien een eendaags evenement voldoet aan de volgende voorwaarden, is er sprake van een evenement waarvoor een meldingsplicht bestaat:
- het aantal aanwezigen bedraagt niet meer dan 75 personen;
- het evenement vindt plaats op één dag tussen 09.00 uur en 01.00 uur;
- er wordt geen muziek ten gehore gebracht vóór 07.00 uur en ná 23.00 uur;
- het evenement vindt niet plaats op de rijbaan, (brom)fietspad of parkeerplaats of vormt anderszins een belemmering voor het verkeer en/of de hulpdiensten
- slechts kleine objecten worden geplaatst met een oppervlakte van minder dan 10m2 per object
- er is een organisator
Als u niet voldoet aan bovenstaande voorwaarde dan heeft u een evenementenvergunning nodig.
Altijd inleveren:
- situatie tekening met alle objecten.
- Programma /draaiboek
Bij een B en C
- Situatie tekening op schaal met alle objecten
- Veiligheidsplan (zie format onder meer informatie)
- Verkeersplan/omleiding bij het afzetten van de weg.
Eventueel nog inleveren
- Akoestisch onderzoek
- Tentboek /constructie gegevens objecten.
Bij het organiseren van een evenement kan het zijn dat u niet alleen een evenementenvergunning nodig heeft. Maar misschien ook een ontheffing artikel 35 Alcoholwet, omgevingsvergunning of een vergunning van het plaatsen van reclameborden.
Vraag uw vergunning tijdig aan. De complete aanvraag moet minimaal 14 werkdagen bij een melding, minimaal 8 weken bij een catagorie A evenement en minimaal 20 weken bij een catagorie B of C ingediend zijn.
Op basis van een risicoscan wordt bepaald onder welke categorie uw evenement valt
- categorie A: evenement met een laag risico
- categorie B: evenement met enig risico
- categorie C: evenement met een hoog risico.
Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u bezwaar maken. Daarmee laat u de gemeente weten waarom u het niet eens bent met de beslissing. Doe dat binnen 6 weken. De gemeente kijkt dan nog een keer naar uw aanvraag en neemt opnieuw een beslissing.
Bent u het daarna nog steeds niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u aan de rechtbank vragen of de gemeente een goede beslissing heeft genomen. Dat heet ‘in beroep gaan’.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met team APV-vergunningen, bereikbaar via apv@over-gemeenten.nl of via 075 651 21 00.