Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Open Monumentendag

Elk jaar, in het tweede weekend van september, openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren voor het publiek. Ook in Wormerland bent u bij een aantal monumenten van harte welkom!

Open Monumentendag 2024 is op zaterdag 14 en zondag 15 september.

Het thema van deze 38ste editie is 'Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen'. Mensen en samenlevingen zijn altijd in beweging: in tijden van vrede en oorlog, voor pelgrimsreizen, handel en ontdekking. Routes en (handels)netwerken ontstonden, wegen werden aangelegd, transportnetwerken uitgebouwd, en er werden nieuwe vervoersmiddelen en manieren van communicatie uitgevonden. Deze routes, netwerken en verbindingen blijven zich voortdurend ontwikkelen.

Stichting Historisch Oostknollendam

Stichting Historisch Oost-Knollendam presenteert: ‘Van brandweer tot burgerhulpverlening’

Zaans Medisch Museum

In het Zaans Medisch Museum, op de zolder van pakhuis de Schepel wordt een selectie van oude medische instrumenten getoond en uitgelegd. Er is ook een vitrine met religieuze voorwerpen uit de kapel van het voormalige St. Jan Ziekenhuis in Zaandam.

Stichting Zaanse Pakhuizen

De originele sfeer van het 19e-eeuwse Zaanse pakhuis De Schepel past perfect bij de ambachtelijke producten van Flouka op de begane grond. Ervaar de sfeer uit 1875 en ontdek wat kunstatelier Flouka allemaal te bieden heeft.

Engewormer 6 Wormer

Toen dit huisje, dat toen nog ’t Spul heette, tien jaar geleden te koop stond waren Frans en Janny op slag verliefd en besloten het te kopen. Het was piepklein en stond scheef, maar dat kon ze niets schelen en hoe ze ook door hun omgeving werden gewaarschuwd, ze kochten het… ach ja, ‘wie verliefd is verliest zijn verstand’ en daarmee hadden ze meteen een nieuwe naam voor hun huisje: Amantes Amentes.

Historisch Genootschap Wormer

Het Historisch Genootschap Wormer opent op 14 september de Beschuitstoren onder het motto ‘Uit de schatkamer van de Beschuitstoren’.

Oude Raadhuis Wormer

Ooit begonnen als woonhuis voor een welvarende beschuithandelaar, vervolgens bijna 2 eeuwen raadhuis en sinds het begin van deze eeuw weer een woonhuis, staat aan de Dorpsstraat 350 in Wormer een pand dat veel meegemaakt heeft in de Wormer historie.

Maria Magdalenakerk

Wees welkom in de Maria Magdalenakerk. De vrijwilligers ontvangen je met koffie en een koekje en vertellen je tijdens de rondleiding alles over de kerk.

Herberg het Moriaanshoofd

In het Moriaanshoofd, de oudste herberg van de Zaanstreek, kun je kolflessen en kolfdemonstraties volgen. Iedereen is welkom om zelf even de kliek ter hand te nemen en het edele kolfspel te beoefenen (en uitleg te krijgen hoe dit spel wordt gespeeld).

Nieuwe Kerk Wormer

De Nieuwe Kerk is gebouwd op een kleine terp waarop al vanaf het jaar 1000 een ‘kerkgebouw’ heeft gestaan. Tijdens opgravingen in de vijftiger jaren zijn er resten gevonden van een stenen gebouw uit de 11e eeuw. Daarvoor heeft er waarschijnlijk een houten gebouw gestaan. In de 15e eeuw is de oude kerk gebouwd, de voorloper van deze Nieuwe kerk. Een groot deel van het interieur uit de Oude Kerk is in dit kerkje geplaatst.

Molen de Koker

Aan de zuidkant in het Oosteinde van Wormer op nummer 14 staat iets achter de bebouwing deze meel- en pelmolen. Wormer heeft veel van haar bekendheid aan één activiteit te danken: het bakken van scheepsbeschuit. Om dit beschuit te bakken had men voldoende meel nodig, er moest dus tarwe worden gemalen in de molens van het dorp.

Jisperkerk en raadhuis

Kom zaterdag de raadzaal en wezenkamer in het renaissance raadhuis bewonderen. Neem op zondag een kijkje in de kerk en luister naar verhalen over de grafzerken van onder andere moleneigenaren, walviscommandeurs en leedzetters.

Stichting Behoud Cultuurhistorie Wijdewormer

Verwonder je in Het Depot van Stichting Behoud Cultuurhistorie Wijdewormer. Historicus Piet Gans vertelt enthousiast over de geschiedenis van Wijdewormer.

Oudste huis van Jisp

Spiek binnen bij het oudste huisje van Jisp uit 1656. Kom rondsnuffelen in het curiosa-winkeltje.