Use GTranslate to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language

Open Monumentendag

Elk jaar, in het tweede weekend van september, openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren voor het publiek. Ook in Wormerland bent u bij een aantal monumenten van harte welkom! Hieronder het programma van 2023.

Open Monumentendag 2024 vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september.

Stichting Historisch Oostknollendam

Stichting Historisch Oost-Knollendam toont dit jaar TWEE exposities in één! De voormalige kastenmakerij de Onderneming van Gerrit de Groot stond aan de Zuidzijde van Oost-Knollendam aan de Zaan.

Zaans Medisch Museum

In het Zaans Medisch Museum, op de zolder van pakhuis de Schepel wordt een selectie van oude medische instrumenten getoond en uitgelegd. Er is ook een vitrine met religieuze voorwerpen uit de kapel van het voormalige St. Jan Ziekenhuis in Zaandam.

Stichting Zaanse Pakhuizen

Ontdek de historie van de Zaanse pakhuizen Waal, Maas en Schepel.

Engewormer 6 Wormer

Toen dit huisje, dat toen nog ’t Spul heette, tien jaar geleden te koop stond waren Frans en Janny op slag verliefd en besloten het te kopen. Het was piepklein en stond scheef, maar dat kon ze niets schelen en hoe ze ook door hun omgeving werden gewaarschuwd, ze kochten het… ach ja, ‘wie verliefd is verliest zijn verstand’ en daarmee hadden ze meteen een nieuwe naam voor hun huisje: Amantes Amentes.

Historisch Genootschap Wormer

Tijdens de komende Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023 organiseert het Historisch Genootschap Wormer in café Groos (voorheen verenigingsgebouw Ons Huis St. Joseph) en in theater Kaasfabriek, boven het café, tal van activiteiten. Het thema dit jaar is Levend Verleden Wormer.

Oude Raadhuis Wormer

Ooit begonnen als woonhuis voor een welvarende beschuithandelaar, vervolgens bijna 2 eeuwen raadhuis en sinds het begin van deze eeuw weer een woonhuis, staat aan de Dorpsstraat 350 in Wormer een pand dat veel meegemaakt heeft in de Wormer historie.

Maria Magdalenakerk

Wees welkom in de Maria Magdalenakerk. De vrijwilligers ontvangen je met koffie en een koekje en vertellen je tijdens de rondleiding alles over de kerk.

Kolfclub T.O.G.I.D.O. Wormer | Herberg het Moriaanshoofd

De kolfclub T.O.G.I.D.O. - Wormer bestaat dit jaar 150 jaar. Ter ere van dit jubileum verzorgen we de hele dag kolflessen en kolfdemonstraties. Iedereen is welkom om zelf even de kliek ter hand te nemen en het edele kolfspel te beoefenen (en uitleg te krijgen hoe dit spel wordt gespeeld).

Nieuwe Kerk Wormer

De Nieuwe Kerk is gebouwd op een kleine terp waarop al vanaf het jaar 1000 een ‘kerkgebouw’ heeft gestaan. Tijdens opgravingen in de vijftiger jaren zijn er resten gevonden van een stenen gebouw uit de 11e eeuw. Daarvoor heeft er waarschijnlijk een houten gebouw gestaan. In de 15e eeuw is de oude kerk gebouwd, de voorloper van deze Nieuwe kerk. Een groot deel van het interieur uit de Oude Kerk is in dit kerkje geplaatst.

Molen de Koker

Levend erfgoed is het thema dit jaar en dat geldt zeker voor molen De Koker. Maar ook voor de molenaars. Zij vallen onder het immaterieel erfgoed! Aan de zuidkant in het Oosteinde van Wormer op nummer 14 staat iets achter de bebouwing deze meel- en pelmolen.

Jisperkerk en raadhuis

Video van de verbouwing en restauratie van de kerk en er is iemand aanwezig die jouw vragen kan beantwoorden.
* geïnteresseerden voor het raadhuis kunnen zich melden in de kerk

Stichting Cultuurhistorie Wijdewormer

Stichting Cultuurhistorie Wijdewormer doet dit jaar voor het eerst mee aan de Open Monumentendag met een tentoonstelling van cultuurhistorische voorwerpen uit de Wijdewormer en een boekenmarkt.